Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce este cauzată de opacifierea uneia dintre lentilele ochiului. Această lentilă, numită cristalin, se află situată în spatele irisului (structura anatomica ce dă culoarea ochilor). În imaginea alăturată, în partea stângă, este reprezentat aspectul unui ochi fără cataractă. În partea dreaptă a aceleiași imagini se observă culoarea albă în pupilă – semn de cataractă avansată.

De ce apare cataracta?

În majoritatea cazurilor, cataracta apare ca urmare a proceselor apărute la nivelul cristalinului odată cu înaintarea în vârstă.

Există totuși cazuri în care această afecțiune este întâlnită la nou-născuți, poate apărea după un traumatism sau în urma unei alte afecțiuni sistemice.

Organizația Mondială a Sănătații menționează următorii factori de risc pentru apariția cataractei: diabetul, fumatul, consumul excesiv de alcool și expunerea prelungită la radiațiile solare.

Cum se manifestă cataracta?

cataracta-300x159

Cataracta este în primul rând caracterizată prin scăderea lentă, progresivă, a acuității vizuale. Acest lucru se întâmplă din cauza pierderii de transparență a cristalinului.

Deși în aproximativ 70% dintre cazuri cataracta apare la persoanele trecute de 65 de ani, există situații în care această afecțiune poate să apară mai devreme.

Riscul de a dezvolta o cataractă crește odată cu expunerea mai mare la radiațiile UV (radiațiile solare).

În stadiile avansate, nefiind tratată la timp, evoluția unei cataracte poate produce complicații oftalmologice grave. De cele mai multe ori cataracta apare bilateral (la ambii ochi), iar scăderea vederii nu este însoțită de durere.

În stadiile incipiente ale evoluției cataractei este posibilă prescrierea unor ochelari pentru corecție, dar acest lucru constituie un compromis temporar din cauza faptului că, odată cu evoluția cataractei, dioptria se schimbă și vederea continuă să scadă.

La ce vârstă apare cataracta?

Din studiile efectuate până acum știm că peste 70% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani vor dezvolta această afecțiune.

Există de asemenea cazuri în care poate exista o cataractă juvenilă (la vârste mici) sau chiar o cataractă congenitală (există încă din momentul nașterii)

Care sunt simptomele cataractei?

In majoritatea cazurilor cataracta produce urmatoarele simptome (tulburari de vedere) :

  • vedere incetosata, neclara
  • fotofobie – sensibilitate exagerata la lumina naturala si/sau artificiala
  • dificultati din ce in ce mai mari cu vederea de noapte
  • aparitia halourilor in jurul surselor de lumina (becuri, faruri auto, etc.)
  • pacientii simt nevoia schimbarii dese a dioptriei lentilelor din ochelari
  • diplopie (vedere dubla)
  • dificultatea desfasurarii activitatilor cotidiene
  • scaderea intensitatii culorilor; aparitia unei tente galbui

Dacă prezentați oricare dintre simptomele de mai sus va recomandăm să vă programați pentru un consult oftalmologic.

Cum tratam cataracta?

In prezent, tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Chirurgul oftalmolog va inlocui cristalinul opacifiat cu o lentila intraoculara artificiala (cristalin artificial). Aceasta lentila artificiala este construita in asa fel incat sa ramana transparenta pentru totdeauna.

Alaturat, va rugam sa vizionati cele 2 animatii prezentate. In prima animatie veti gasi ceea ce se intampla intr-o operatie de cataracta. In cea de-a doua animatie va sunt prezentate tipurile de lentile intraoculare (cristaline artificiale) si sunt explicate avantajele fiecarui tip pentru ca dumneavoastra sa puteti face cea mai buna alegere.