Informații pacienți Obstetrică-Ginecologie

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Screening-ul pentru cancerul de col uterin este compus, în principiu, din testul Babeș Papanicolaou. Acest test presupune, prelevarea, de la nivelul colului uterin, a unor celule, cu ajutorul unei perii de mici dimensiuni. Prelevarea durează câteva secunde.Această prelevare nu doare și se poate afirma că pacienta căreia i se preleveaza nu simte niciun disconfort, în funcție de status-ul colului uterin la momentul prelevării.
Aceeași metodă de recoltare/prelevare este folosită și în cazul testului pentru detecția virusului HPV.

Un examen pelvin care poate diagnostica leziuni asimtomatice; examen citologic Babeș-Papanicolau pentru a depista leziunile precanceroase, care ulterior pot evolua în leziuni canceroase; examenul clinic mamar și analizele uzuale de sânge.

La 6 săptămâni postpartum pentru a se efectua examenul citologic Babe-Papanicolau și ecografie transvaginala. Ulterior, consultul anual.

La 6 săptămâni postpartum, indiferent de modalitatea prin care a avut loc nașterea.

Polipii uterini se tratează chirugical, ori printr-o metodă oarbă (curetaj uterin) ori printr-una la vedere (histeroscopie și rezecția polipului). Ambele metode sunt extrem de simplu de efectuat. Șansele de a rămâne însărcinată dacă aveți polipi uterini sunt relativ mici.

Soțul are asteno-spermie, ceea ce înseamnă că spermatozoizii dânsului nu sunt foarte vioi. Această lipsă de motilitate a spermatozoizilor are influențe negative asupra fenomenului de fertilizare. Există atât tratament, cât și soluții.

Dumneavoastră nu suferiți de amenoree, ci aveți o afecțiune care se manifestă prin lipsă ciclului menstrual, iar această afecțiune are și ea la bază o cauză, care trebuie descoperită și tratată. Cauzele pot fi de natură anatomică, hormonală, imunologică sau genetică pentru descoperirea disfuncției principale care conduce la amenoree trebuie să faceți o serie de țeste.

Acest lucru se poate face cu ajutorul testelor de predicție a ovulației, care sunt teste calitative ce folosesc principiul testelor de sarcină (stick care se introduce în urină și dacă apar două linii înseamnă că hormonul care declanșează ovulația, anume LH, s-a eliberat în cantitate suficientă pentru a provoca spargerea foliculului și eliberarea ovulului).

În al doilea rând trebuie urmărită echografic creșterea foliculilor.

Șansele să rămâneți însărcinată după o operație laparoscopică depind de mai mulți factori, dar în primul rând condiția este ca sterilitatea să aibă o cauză anatomică (trompe, factor pelvin, ovare). Alți factori determinanți sunt gradul de distorsiune anatomică și arhitectonică a trompelor în cazul că acestea ar fi afectate, priceperea și răbdarea chirurgului, existența sau nu a unor leziuni endometriozice etc. Avantajul cel mai mare al unei operații reușite este acela că doctorul se poate concentra ulterior mai bine asupra altor factori implicați în apariția sterilității cuplului: hormonale, infecțioase, cauze masculine etc.

Aceasta constă în introducerea cu ajutorul unui cateter fin, prin col, în cavitatea uterină a unei cantități de spermă preparată special, provenită de la soțul dumneavoastră. Procedura necesită, ca să aibă șanse de reușită, o permeabilitate tubară neechivocă. Fecundarea se face natural.

SOPC este o afecțiune determinată de o rezistență crescută la insulină a celulelor dumneavoastră (denumit și sindrom X). Adică organismul fabrică insulină în cantități normale dar, dintr-un motiv neclar, celulele nu reușesc să urmeze „instrucțiunile” insulinei de a capta glucoza. În consecință glicemia rămâne crescută și organismul secretă cantități și mai mari de insulină (care are și alte efecte metabolice pe lângă facilitarea captării glucozei de către celule). Printre acestea se numără și creșterea sintezei de androgeni de către ovare și corticosuprarenale, de unde și hirsutismul (păr în exces), precum și scăderea utilizării lipidelor din depozite (de unde și creșterea ponderală). La ora actuală se încearcă tratamentul disfuncției de bază, deci a controlului hiperinsulinemiei.

Azoospermia înseamnă lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal. Adică soțul dumneavoastră ejaculează un fluid care nu conține deloc spermatozoizi.
Cauzele acestei tulburări sunt de natură mecanică sau hormonală.
Poate fi vorba de o obstrucție mecanică, astfel că spermatozoizii nu pot părăsi locul lor de formare din testicol în momentul ejaculării. Pentru această este bine să va adresați unui medic urolog specializat în probleme de infertilitate masculină.
Mai des este de natură hormonală, adică nu există cantități suficiențe de hormoni necesari formării sau maturării spermatozoizilor. Se pot face tratamente în acest sens cu hormoni care stimulează formarea spermatozoizilor (LH și testosteron) și măturarea lor (FSH). Dacă tratamentul nu reușește sau obstrucția e de o cauză mecanică necorectabila chirurgical, pe poate face puncție testiculară cu extragerea spermatozoizilor și injectarea unuia dintre ei după o preparare prealabilă în citoplasmă unui ovul extras de la dvs (metoda poartă numele de ICSI-intracitoplasmatic sperm injection), cu implantarea ulterioară a embrionului obținut în cavitatea dvs uterină.
Ultima soluție este apelarea la un donator de spermă, metodă care permite fecundarea dvs prin inseminare artificială cu ajutorul unui cateter fin ce se introduce prin canalul cervical și prin care este injectata spermă donatorului.

Histeroscopia reprezintă una dintre cele mai eficiente și puțin invazive metode de diagnostic în ceea ce privește patologia cavității uterine. Metoda constă în introducerea unui telescop extrem de subțire, între 3 și 5 mm diametru, prin canalul cervical, cu ajutorul unei teci speciale de lucru, care are un diametru ceva mai mare (între 7 și 10 mm). La capătul celălalt al telescopului se montează o cameră video.

PARTENERI

Stabilește o programare chiar astăzi!

Cauți servicii complete de obstetrică și ginecologie? Programează-te online la un consult la clinica noastră completând formularul de contact.

PROGRAMEAZĂ-TE!