Informații pacienți Oftalmologie

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

În primul rând, dacă pacientul se află la prima vizită la cabinetul nostru, este recomandat să aducă istoricul medical oftalmologic, alături de perechea sau perechile de ochelari pe care le are (după caz). De asemenea, dacă suferi de anumite boli despre care ai fost informat că pot avea și un impact oftalmologic, ar fi indicat să prezinți și consulturi/scrisori medicale din partea specialistului.

În cazul pacienților care s-au mai prezentat la consultații în cadrul Spectrum Clinique, nu mai este nevoie să aducă niciun document. Toate informațiile medicale se regăsesc în baza noastră de date.

Pentru doamne și domnișoare, o indicație suplimentară ar fi să se prezinte nemachiate pentru consultul oftalmologic. Examinarea se realizează după aplicarea unor picături în ochi, de aceea ar fi bine, pe cât posibil, să se evite machiajul pentru a preveni iritațiile sau alte reacții neplăcute la nivelul globului ocular.

Durata medie a unei consultații oftalmologice este de 15-20 minute, însă acest timp poate fi depășit în funcție de pacient și de afecțiunea de care suferă.

De exemplu, există cazuri în care este necesară instilarea repetată de picături pentru dilatarea pupilară. După fiecare instilare, este nevoie să așteptăm o anumită perioadă de timp pentru ca picăturile să-și producă efectul.

Dacă un consult se prelungește peste durata lui obișnuită, nu trebuie să-ți faci griji. Dorim doar să ne asigurăm că îți oferim cele mai bune servicii și că acordăm fiecărui caz atenția cuvenită.

După ce aflăm motivul pentru care pacientul s-a prezentat la consult, procedura începe cu efectuarea unei măsurători denumite keratorefractometrie computerizată. În urma acestei măsurători avem o orientare asupra corneei (prima lentilă a ochiului) și a stării refractive generale a fiecăruia dintre ochi. Vom evalua apoi acuitatea vizuală și vom prescrie o corecție optică pentru vederea de distanță și/sau apropiere, dacă este nevoie.

Se trece apoi la examinarea microscopică (folosind biomicroscopul/lampa cu fantă) a segmentului anterior ocular.

Pentru pacienții a căror vârstă depășește 40 de ani, vom măsura presiunea intraoculară prin aplanotonometrie (standardul de măsurare actual, fără jet de aer).

Pentru pacienții sub 40 de ani, vom efectua măsurarea presiunii intraoculare numai în cazurile în care considerăm acest lucru necesar sau la cererea pacientului.

De cele mai multe ori, consultația se termină prin examinarea segmentului posterior ocular (examenul fundului de ochi). Acest examen se poate efectua atât cu picături de dilatare, cât și fără. Medicul este cel care decide dacă administrarea picăturilor este sau nu necesară.

Dacă pentru a stabili un diagnostic avem nevoie de investigații suplimentare pe care le putem efectua cu ajutorul echipamentelor pe care le avem la clinică, vor fi percepute o serie de costuri suplimentare. Acestea nu sunt incluse în tariful consultației.

Dacă în cadrul consultației medicul oftalmolog ți-a administrat picături pentru dilatarea pupilară, este recomandat să nu conduci timp de câteva ore.

Puteți descoperi răspunsul la această întrebare prin vizualizarea clipului video de mai jos.

Este recomandat să veniți însoțit(ă) pentru consultul oftalmologic. Pentru examinarea fundului de ochi și a periferiei cristalinului poate fi necesară instilarea unor picături care va vor dilată pupilele. Acest lucru poate duce la o ușoară scădere a acuității vizuale și la un disconfort accentuat provocat de lumină.

De multe ori, consultul realizat în cabinetele de optică medicală este efectuat de către optometristi. Optometristul va putea stabili dioptriile necesare, dar dacă sunt alte probleme este bine să consultați un medic oftalmolog.

În cadrul oricărui consult oftalmologic, medicul dumneavoastră poate decide dacă este mai bine să vi se administreze picături pentru dilatarea pupilară. Vă rugăm să fiți pregătit(ă) pentru acest lucru de ficare dată.

Consultul oftalmologic regulat este recomandat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Consultul oftalmologic în jurul vârstei de 40 de ani este de asemenea foarte indicat. Dacă un membru al familiei dumneavoastră are probleme oftalmologice, ar fi bine ca și dumneavoastră să vă prezentați mai des la medicul oftalmolog.

CATARACTA

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează prin opacifierea (pierderea transparenței) uneia dintre lentilele ochiului numită cristalin.

Majoritatea cataractelor evoluează lent și afectează persoanele de peste 50 de ani. Aproximativ jumătate din populație are cataractă până la vârstă de 65 ani, în timp ce aproape toate persoanele de peste 75 ani prezintă un anumit grad de cataractă.

Cataractele incipiente pot să creeze sau nu o scădere semnificativă a vederii. Înainte de a vă recomanda intervenția chirurgicală, oftalmologul dumneavoastră dorește să analizeze evoluția în timp a cataractei și cât de mult va încurca în activitățile de zi cu zi.
Unele cataracte pot să nu atingă niciodată stadiul de a trebui operate. Dacă însă calitatea vederii dumneavoastră scade și apar dificultăți în activitățile zilnice, operația pentru cataractă va trebui să fie serios luată în considerare.

Toate intervențiile chirurgicale sunt supuse unor riscuri. Așadar și intervenția pentru cataractă este o operație ca toate celelalte. Nivelul de standardizare al acestei operații și experiență de mii de cazuri a medicilor noștri determină o rată ridicată de succes.

Operația pentru cataractă începe prin efectuarea a 3 incizii foarte mici la nivelul corneei. Cea mai mare incizie are dimensiunea de 2.2 mm. În pasul următor este efectuată o decupare a unei membrane foarte fine ce reprezintă partea din față (capsulă anterioară) a sacului ce conține cristalinul. Cristalinul este împărțit în fragmente mici și aspirat cu ajutorul unui aparat special (aparat de facoemulsificare). După ce toate resturile cristalinului natural au fost îndepărtate, se vă implanta cristalinul artificial. În majoritatea cazurilor nu este nevoie de sutura (fire), iar ochiul operat se recuperează în câteva zile.

La aproximativ 20-30% dintre pacienții operați de cataractă, într-un interval de timp ce poate varia de la câteva luni la câțiva ani, capsulă posterioară a cristalinului ce din motive de siguranță este lăsată intactă în momentul operației, se densifica treptat și vederea începe să scadă. Această densificare se va trata printr-o metodă mai puțin invaziva, și anume prin aplicarea unui LASER Nd:YAG. Este o procedura ce se efectuează în cabinet, o procedura complet nedureroasă.

În zilele noastre se întâmplă foarte rar ca în urma unei operații de cataractă persoana respectivă să fie nevoită să poarte niște ochelari grei cu lentile foarte groase. De cele mai multe ori vederea de distanță este corectată urmând că pacienții să utilizeze o pereche de ochelari pentru aproape.
Întrebați medicul dumneavoastră oftalmolog despre posibilitatea renunțării atât la ochelarii de distanță cât și la cei de apropiere.

Costul intervenției chirurgicale pentru cataractă variază de la un medic la altul. De asemenea, acest cost depinde de procedura utilizată, dar și de lentilă intraoculară pe care o alegeți împreună cu oftalmologul dumneavoastră.

PARTENERI

Stabilește o programare chiar astăzi!

Cauți servicii complete de oftalmologie? Programează-te online la un consult la clinica noastră completând formularul de contact.

PROGRAMEAZĂ-TE!