Recent, în revista EuroTimes, au fost publicate rezultatele unui studiu multicentric ce compară operația pentru cataractă efectuată prin facoemulsificare (procedură ce folosește numai ultrasunetele) cu intervenția efectuată cu ajutorul laser-ului (intervenție în care de asemenea sunt folosite ultrasunetele).

Studiul în care s-au analizat un numar de 1.509 intervenții chirurgicale pentru cataractă și s-a derulat pe o perioadă de 2 ani, a fost finanțat de către ministerul sănătății din Franța cu suma de 3,2 mil Euro.

Medicul Cedric Schweitzer a relatat faptul că „Nu am gasit nicio diferență statistică între cele două tehnici operatorii pentru niciunul dintre criteriile pe care le-am evaluat”. În ambele grupuri de studiu au fost observate îmbunătățiri semnificative ale acuității vizuale, fără să fie vreo diferență între cele 2 grupuri de pacienți. Datele legate de astigmatismul postoperator au fost similare, în timp ce nu au fost observate complicații intraoperatorii speciale legate de utilizarea laser-ului.

De vreme ce nu au fost identificare diferențe semnificative între cele două metode de tratament al cataractei, vor urma comparații suplimentare în ceea ce privește gradul cataractei și experienta chirurgilor.